Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 11:07 - ПЛЕВНЕЛИЕВ - СЛОЖИ СИ ФЕС, ИСЛЯМСКИ БОКЛУК ТАКЪВ.
Автор: antimason89 Категория: Регионални   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
1



Плевнелиев даде рамо на ислямския институт  

image

Президентът Плевнелиев подкрепи идеята за създаването на Висш ислямски институт у нас, както и застана зад молбата на Главното мюфтийство да бъде удължен законовият срок за връщането на въкъфските имоти.

 

Президентът Росен Плевнелиев даде рамо на строежа на Висш ислямски институт,

като направи уговорката, че това трябва да се случи по правилата и законите. Проектът е важен от гледна точка на религиозната толерантност у нас, смята държавният глава. Той анонсира скорошна среща по темата на просветния министър Игнатов с главния мюфтия.

„Считам, че наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и затова да бягаме от радикалното изповядване и навлизането на радикални течения“, коментира след срещата с главния мюфтия Мустафа Хаджи президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че не той е човекът, който ще преведе институциите през този път, но лично той приветства идеята за такъв наш ислямски университитет. „Аз съм добронамерен в тази посока и очаквам проектът да намери своята реализация“, заяви президентът.

Плевнелиев подкрепи мюфтийството и в друго негово усилие – връщането на вакъфските имоти.

10-годишният срок за предоставянето на цялата документация за имотите, за които мюфтийството претендира да му бъдат върнати, изтича на 1 януари 2013 г. От мюфтийството обаче не са готови с документи за всичките имоти и помолиха президента да ги подкрепи в молбата им към парламента този срок да бъде удължен. За целта вече е внесено предложение в Народното събрание за удължаване на срока, което, ако не се случи, въкъфските имоти ще останат на общините.

От Мюфтийството са готови с документите за около 100 имота, но не са приключили с работата по други 150, каза зам.главният мюфтия Мурат Пингов.

По думите му за мюсюлманското изповедание е от особена важност да си върнат джамиите в Разград, Дупница, Самоков и тази в Ихтиман, която пък се руши. Сега на тези места мюсюлманите нямат молитвен дом, защото храмовете ги има, но те не са отворени и се стопанисват от общините, обясни Пингов пред Bnews.

Плевнелиев се оказа първият държавен глава, който стъпва в Мюфтийството, което, по думите на Мустафа Хаджи, е ярък пример на добро отношение към мюсюлманите и всички български граждани. "За нас е от голямо значение да допринесем за мира в България", каза още главният мюфтия.

Двамата с президента са се обединили около виждането, че трябва да има директна комуникация с държавниците и ръководителите на различните религии у нас, за да се реагира светкавично при евентуални провокации спрямо етническия мир.

Мюфтията и държавният глава не са обсъждали нито процеса в Пазарджик срещу духовниците, обвинени в радикален ислям, нито настояването на хората в Гоце Делчев да има референдум за ради инициативата на Мюфтийството да вдигне джамия в града. Плевнелиев все пак коментира, че жителите имат право да си кажат мнението.

Президентът пък обясни, че посещението му в Мюфтийството е в рамките на неговите предколедни срещи с различните изповедания у нас.

Миналата седмица Плевнелиев посети Синода на БПЦ и се срещна с и.д.патриарха, митрополит Кирил, който заклейми идеята 3-4 годишните да тръгват на предучилищна и поиска вероучение в училище. В Синагогата президентът бе навръх еврейския празник Ханука, а също миналата седмица посети и католическия храм в Раковски.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antimason89
Категория: История
Прочетен: 329888
Постинги: 266
Коментари: 209
Гласове: 262
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930