Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2015 18:35 - Борисов към Давутоглу: Пред Местан и Доган избирам България
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1520 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След силен дипломатически натиск в сряда, 23 декември, премиерът ни е приел разговор по телефона с турския министър-председател Ахмет Давутоглу

Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България -Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция – Русия

Бойко още помнел как Путин му размахал пръст от Анкара

Премиерът ни договорил тристранна среща за газа с Гърция

Външно министерство категорично отказало вчера посещение на турския външен министър за честванията на възродителния процес

На 15 декември Давутоглу тайно се среща в държавната резиденция Бояна с Лютви Местан, два дни по-късно Доган произнася драматичната реч в Сараите

Бойко Борисов категорично е отказал да се намеси във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него е бил упражнен силен дипломатически натиск. Българският министър-председател е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу в сряда, 23 декември, по обяд след заседанието на правителството в София. Информацията е неофициална и все още „24 часа“ търси потвърждение от Министерски съвет и Външно министерство.

Още във вторник привечер, след като е започнала странната драма с Лютви Местан, приютен за часове в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в София, Борисов е бил атакуван от дипломати в българската столица и от Анкара да приеме разговор с колегата си Ахмет Давутоглу. Според източниците от спецслужбите лидерът на ДПС е разчитал на сигурност и подкрепа от Турция и затова в нощта на вторник срещу сряда са направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешалон на изпълнителната и законодателната власт в България.

Преди малко Местан потвърди в интервю за "24 часа", че е бил в чуждата резиденция, за да "организира своята сигурност".

Канонадата телефонни обаждания, мейли, смс-и и изпращане на посредници е продължила в сряда, когато скандалът се разрази и стана ясно, че Анкара има важна роля във войната между Ахмед Доган и Местан. София е отклонявала дипломатическия натиск с обяснението, че в България са светли коледни празници и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари.

Борисов все пак е приел в сряда разговор след почти денонощие откази. Разговорът е продължил около 30 минути. Премиерът Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Според дипломатически източници българският министър председател е бил категоричен, че вътрешнопартйините отношения в ДПС не може да са залог за отношенията България-Турция. Борисов предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. На практика премиерът ни дал ясен знак на своя колега, че пред Местан и Доган избира България.

В разговора Борисов е припомнил още на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток“. Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене".

В променената външнополитическа ситуация Борисов предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти.

Давутоглу е настоял още в телефонния разговор в сряда Борисов да приеме официално турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който трябваше да пристигне в Кърджалийска област днес по повод отбелязване на 31 години от възродителния процес. Българският премиер категорично е настоял Анкара да се въздържа от подобен дипломатически знак, тъй като нямало нужда българските турци да страдат допълнително от отношенията Доган-Местан.

В сряда вечерта почти до полунощ 4 дипломатически автомобила стояха пред резиденцията на турския посланик вероятно в очакване на официалната позиция на София към посещението на дипломат номер 1. То беше определено първо за официално, после за частно, а накрая бе отложено.  

Според източници от Външно министерство на 25 декември официално държавата ни е отказала да приеме външния министър на Турция.

Дори посещението на Давутоглу на 15 декември в България е било осъществено под натиск от европейски лидери. Целта е била България да договори с Турция решение на бежанската криза, която после официално да бъде обсъдена в Брюксел.

В краткото си официално изявление след срещата си тогава с Борисов Давутоглу обяви, че България е входната врата на Турция към Европа. Самата среща между Борисов и колегата му бе проведена в държавната резиденция Бояна, тъй като в София имаше протести срещу турския гост.

Близо час продължи официалната среща тогава, от която има няколко знаменателни изречения. По повод оградата, която се издига между Турция и България заради бежанците Давутоглу казваа:" Идва хлад." Борисов му отговаря: „Хлад у нас идва от метеоролози“.

След разговора пред журналисти българският премиер завършва с многозначителния коментар по повод българо-турските отношения: „Едно от най-важните качества на мъжа е търпението“.

Източници от службите твърдят, че на 15 декември в държавната резиденция "Бояна" след всички официални и публични срещи е имало една, която не е обявена. Лидерът на ДПС Лютви Местан е имал почти едночасова среща на 4 очи с Давутоглу, като на нея за малко е присъствал и турският посланик в София.

Два дни по-късно, на 17 декември в Сараите в Бояна звучи паметната реч, в която почетният лидер на ДПС Ахмед Доган обвинява тежко председателя на движението за декларацията в парламента в подкрепа на Турция за сваления руски самолет.

Виж още по темата:

От кабинета на Борисов: Имаше телефонен разговор с турския премиер

Местан: Бях в турското посолство, имах нужда от няколко часа да организирам сигурността си
Цялата задкулисна история как Анкара раздели Доган и МестанМестан отговори на Доган: Не съм се изправял срещу националните интереси на БългарияДоган критикувал Местан още миналата Коледа (Обновена)

image




Гласувай:
0



1. penchoan - Тиквата си остава тиква: "...
26.12.2015 19:45
Тиквата си остава тиква: "приземяване, снишаване и изчакване", както се е учил от съпартиеца си Тодор Живков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073496
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031